Caigua (Ačokča, Korila) - původ, vlastnosti a použítí.

Zajímá vás, jak Caigua, známá také jako Ačokča, může pomoci s hubnutím a snížením cholesterolu? Přečtěte si náš článek a objevte původ, vlastnosti a účinky této úchvatné rostliny. Ačokča má pozitivní vliv na metabolismus tuků, a tak pro vás máme i ačokča recepty, které rozhodně stojí za vyzkoušení! Nečekejte a zjistěte více...
Odkud pochází divoká peruánská okurka Caigua?
Samotná historie caiguy je nerozlučně spjata s Jižní Amerikou, kde se tato rostlina pěstuje již po staletí. Podle mnoha badatelů pochází odsud, konkrétně z oblasti And, kde jej domorodí obyvatelé využívali jako mimořádně důležitý zdroj potravy. V Evropě se první zmínka o caigui objevila na počátku 16. století, kdy španělští konkvistátoři dobyli Jižní Ameriku a přivezli do Evropy mnoho nových rostlinných druhů, včetně caiguy. Zajímavostí je, že tato rostlina si v poměrně krátké době získala velkou oblibu mezi evropskými zahradníky, kteří ji začali pěstovat jako okrasnou rostlinu.
Jak čas plynul, caigua se začala šířit na další kontinenty a s ní se objevily nové odrůdy a druhy této jedinečné rostliny. V současnosti se caigua pěstuje téměř po celém světě – a to nejen jako okrasná rostlina. Tato rostlina je zvláště důležitá pro jihoamerickou komunitu, která ji dodnes pěstuje jako cenný zdroj potravy.
Jak vypadá Ačokča (Caigua)?
plazivých nebo popínavých stonků, které mohou někdy dosahovat délky až 5 metrů. Listy cyclantheru jsou velké a vícelaločné (čepele mají 3 až 9 chlopní) a mají také specifický tvar - tvar vejce nebo srdce. Jejich délka a šířka se může lišit od několika do několik desítek centimetrů. Listy mají obvykle zelenou barvu, ale někdy získají trochu jinou barvu v závislosti na druhu.
Ačokča je jednodomá rostlina, což znamená, že malé, nazelenalé samčí i samičí květy rostou jednotlivě na stejné rostlině. Shromažďují se v květenstvích vyrůstajících z paždí listů. To, co odlišuje ačokču od ostatních rostlin, jsou jistě snadno rozpoznatelné květy válcovité, vejčité nebo kulaté. Jejich délka se může pohybovat od několika do několika desítek centimetrů. Důležité je, že slupka plodu ačokčy je tenká a měkká – stejně jako dužina je jedlá. Tyto plody jsou obvykle žluté nebo zelené a jejich chuť je popisována jako sladká a osvěžující.
Ačokča - nejoblíbenější odrůdy
● cyclanthera pedata - druh cyclanthera s krásně řezanými listy, obvykle pěstovaný jako okrasná rostlina. Jeho plody jsou malého a kulatého tvaru;
● cyclanthera brachybotrys - má srdčité listy a drobné plody o průměru do 7 cm. Tyto plody jsou jedlé a chutnají jako česká okurka.
Caigua - pěstování
Caigua rychle roste a velmi rychle se rozšiřuje – po 45 dnech můžete začít sbírat její první plody. V poměrně krátké době vytvoří hustou hradbu ze zelených listů, která vyžaduje náležitou oporu a kolem které pak oplétá své krásné výhony. Z tohoto důvodu se pěstování caiguy doporučuje mimo jiné kolem plotů, zdí, pergol nebo altánů.
Má smysl pěstovat ačokču v České republice? Bohužel ačokča není mrazuvzdorná a nezvládá nízké teploty, pod bodem mrazu. Není tedy možné ji pěstovat venku – s výjimkou léta nebo v případě těch odrůd, které jsou odolnější vůči chladu a dokážou přežít krátkodobé poklesy teplot. Pokud však chceme ačokču pěstovat v našich klimatických podmínkách, musíme semena zasít do květináčů měsíc před přesunem do země – nejlépe do dobře prohřáté půdy. Aby se rostlina správně vyvíjela, je nutné dodržet větší vzdálenost (asi 1 metr) mezi jednotlivými sazenicemi.
Neobvyklé chemické složení rostliny caigua
● minerály;
● galakturonová kyselina;
● steroidní látky;
● pektiny;
● saponiny;
● lipoproteiny;
● dihydroxytryptamin;
● flavonoidní glykosidy;
● taniny a mnoho dalších.
Plody caiguy jsou navíc významným zdrojem bílkovin a sacharidů, proto jsou hodnotnou a chutnou potravinou.
Ačokča - zdravotní vlastnosti
Dosud bylo provedeno mnoho studií prokazujících příznivý vliv ačokčy na naše zdraví. Velkou zásluhu na tom mají v něm obsažené flavonoidy, tedy složky se silným antioxidačním účinkem, dále saponiny, aminokyseliny a minerální látky (včetně vápníku, draslíku, fosforu a hořčíku).Jak bylo vědecky prokázáno, zařazení ačokčy do každodenní stravy přispívá ke zlepšení metabolického procesu. A co víc, tato rostlina zmírňuje bolesti a také gastrointestinální poruchy. Předpokládá se také, že:
● použití mletých semen ačokčy pomáhá zbavit se parazitů z trávicího systému;
● odvar z plodu cyclanthera semenného snižuje hladinu špatného LDL cholesterolu a přispívá ke zvýšení zdraví prospěšného HDL cholesterolu;
● pití tekutiny vzniklé vařením plodu ačokčy v mléce podporuje léčbu anginy pectoris;
● použití ačokčy chrání před rozvojem křečových žil, aterosklerózou a různými typy onemocnění krevního oběhu;
● ačokča působí močopudně, podporuje léčbu infekcí horních cest dýchacích a přirozeně omlazuje organismus
.jpg?1682632777451)
Caigua a hypertenze, diabetes a snížené libido
Nezralé plody caiguy obsahují podle výzkumů vysoký obsah luteoninu, stigmasterolu a diosgeninu, tedy látek, které hrají důležitou roli v semisyntéze pohlavních hormonů. To znamená, že konzumace caiguy v této formě může přispět ke zvýšení libida u žen a mužů, což se následně promítá do zlepšení sexuálního života.
Caigua pro hubnutí
Caigua v kosmetice
Caigua v kuchyni - nejlepší recepty
Níže jsme pro vás připravili dva recepty s ačokčou v hlavní roli, které bez větších potíží připravíte i ve své kuchyni.
Salát s caiguou a klíčky mungo
Ingredience:
● 0,5 šálku klíčků fazolí mungo;
● 1 polévková lžíce olivového oleje;
● 1 polévková lžíce citronové šťávy;
● sůl a pepř.
Caiguu omyjeme, oloupeme a nakrájíme na tenké plátky. Fazolové klíčky omyjeme a důkladně osušíme. Do mísy s nakrájenou caiguou a fazolovými klíčky přidáme olivový olej, citronovou šťávu a koření. Vše důkladně promícháme a dáme na chvíli vychladit do lednice.
Nakládaná caigua
Vzhledem k tomu, že caigua připomíná svou chutí tradiční okurky, lze ji úspěšně nakládat. Trochu octa a koření dodá takové svačině zajímavou chuť.
Ingredience:
● 0,5 plodů caiguy (nejlépe mladé, světle zelené barvy a asi 5 cm dlouhé);
● hlava česneku;
● svazek čerstvého kopru;
● 1 sklenice vody;
● 1 sklenice octa;
● 1 polévková lžíce cukru;
● 5 semen koriandru;
● 4 zrnka nového koření;
● 4 kuličky pepře.
Caigua - dávkování a kontraindikace
%20-%20p%C5%AFvod%2C%20vlastnosti%2C%20pou%C5%BEit%C3%AD%20Herbavis%20(3).jpg?1682632969424)
Vzhledem k nedostatečnému výzkumu na toto téma se nedoporučuje používat ačokču během těhotenství a kojení, stejně jako u dětí do 3 let. Tato rostlina může díky svému čistícímu účinku oslabit i účinek některých léků, proto se před zahájením užíváni caiguy doporučuje kontaktovat svého lékaře.
Ačokča - kde koupit?
Caigua - cena a recenze
Lidé, kteří se už nějakou dobu věnují alternativní medicíně založené na mimořádných vlastnostech peruánských bylin, věří, že caigua je rostlina nejen se zajímavým vzhledem a příjemnou chutí, ale také s velmi příznivým působením na lidský organismus. Většina z nich věnuje pozornost především tomu, že caigua přispívá ke zbavování přebytečných kilogramů. Pravidelné užívání caiguy má navíc pozitivní vliv na fungování jejich oběhového systému, upravuje krevní tlak a hladinu glukózy a zvyšuje spokojenost se sexuálním životem s partnerem. A to je jen část četných výhod používání doplňku stravy caiguy.