![Ibišek - Hibiscus v naší zahrádce - čaj Karkade](/files/Články/Ibi%C5%A1ek%20-%20okrasn%C3%BD%20a%20l%C3%A9%C4%8Div%C3%BD%20-%20Herbavis%20s.r.o..jpg?1564021302111)
Málokdo ví, že
Ibišek súdánský nebo také
Hibiscus sabdariffa je vlastně okrasná rostlina. Odrůdy této neobvyklé rostliny se vyskytují v těch nejrůznějších koutech světa, kde je
ibišek považován za bylinu s pozoruhodnými léčivými vlastnostmi, ale také za přírodní zkrášlující a dochucující doplněk.
Ibišek je národní květina Jižní Koreje, je považován také za symbol Malajsie a Havaje. Nicméně tradice používání ibišku pro jeho nutriční hodnoty pochází s největší pravděpodobností z Egypta, Malajsie a Indie. Díky svým osvěžujícím vlastnostem ibišku se nejčastěji používá ve formě červeného, mírně nakyslého výluhu karkade, který je
ideální pro horké dny.
![Čaj z ibišku - Karkáde bylinkový čaj](/files/Články/Ibi%C5%A1kov%C3%BD%20%C4%8Daj%20Kark%C3%A1de%20-%20Herbavis%20s.r.o..jpg?1564021334240)
![Sušený květ Ibišku súdánského - čaj Karkade](/files/Články/Su%C5%A1en%C3%BD%20kv%C4%9Bt%20Ibi%C5%A1ku%20s%C3%BAd%C3%A1nsk%C3%A9ho%20-%20Herbavis%20s.r.o..jpg?1564021313755)
Čaj z ibišku neboli Karkáde má nejen neobvyklou chuť, ale také překvapivé léčivé vlastnosti. Díky polysacharidům v něm obsaženým
posiluje imunitní systém a traduje se, že podporuje také
správné fungování jater. Navíc je zdrojem vápníku a minerálních solí. Odvar z ibišku má protizánětlivé a protikřečové účinky, zklidňuje různá podráždění a dokáže také bojovat s horečkou. Hibiscus také pozitivně ovlivňuje naši krásu. Dokáže působit proti volným radikálům, které urychlují proces stárnutí a umožňuje tak udržet si mladistvý vzhled. Má mírný močopudný účinek, zabraňuje tak zadržování vody v těle a urychluje metabolismus, čímž
podporuje hubnutí. V kosmetice má zklidňující a změkčující účinek, skvěle se hodí například jako peeling. Je také výborným pomocníkem v boji proti celulitidě a dokonce má i přírodní samoopalovací účinek.
To ovšem stále není vše. Ibišek se používá nejen pro nálevy, jeho chuť jistě nalezne mnohá využití v naší kuchyni.
Z ibišku lze připravit vína, sirupy, džemy, zavařeniny, nebo jej přidat do pečení případně ním ochutit omáčky, masa, dezerty a saláty.